Kuten olette varmaan moni huomannut, en ole juurikaan tänne blogiin jaksanut kirjoitella. Meillä taistelut Röllin paranemiseksi on mennyt entistä pahemmaksi ja olen ollut sen verran väsynyt tästä asiasta ja on ollut niin paljon sulateltavaa että en ole yksinkertaisesti jaksanut avautua aiheesta. Nyt kerron missä mennään tämän asian kanssa..

Eli 2. leikkaus meni hienosti ja toipuminen vaikutti jo selvältä. Ehdin huokasemaan helpotuksesta, mikä oli tietysti suuri virhe sillä sitten tippui helvetti niskaan. Tasan kaksi viikkoa leikkauksesta, Rölli sai tikit pois jalasta ja siteen pois. Leikkaushintaan kuuluu yksi ilmainen kuntoutuskäynti fysioterapeutilla ja kyselimme lääkäriltä että koska saa alkaa kuntouttamaan ja koska on paras aika varata kuntoutukseen aika. Kuntotutus tulee lääkärin mukaan aloittaa heti ja sanoi että varataan aika heti samalle päivälle. Menimme kuntoutukseen ja Rölliä käytettiin siellä vesimatolla, fyssari katsoi liikkeitä ja liikeratoja ja kehui että on uskomatonta että tässä tapauksessa liike on ihan normaalia ja koira kävelee jalalla ihan kuin mitään ei olisi ollut. Sain jumppaohjeita ja kuntotusohjausta sillä aion kuntouttaa Röllin itse kotona kun nyt tätä koirahierontapuolta kerta opiskelen ja mulla on koko ajan ollut aivan uskomaton tuki meidän ohjaajasta joka on seisonut kuin kallio mun takana ja tukenut tässä matkan varrella aivan hirmuisesti. Sen sanon että olisin jo seonnut päästäni pitkän aikaa sitten ilman hänen apuaan. No eihän siinä sitten muuta kuin että jalka alkoi naksumaan taas heti samana iltana ja en voi sanoin kuvailla niitä tunteita.

Yön valvoin ja mietin asiaa, perjantaina menin kouluun ja juoksin heti kouluttajan luokse kertomaan uusinta käännettä. Sieltä tuli kirosana ja oltiin aivan äimistyneitä että miten voi olla totta. Lääkäri oli torstaina just sanonut että lähtee sitten viikoksi italiaan koulutukseen eli tiesin että perjantain jälkeen ei ole tavattavissa viikkoon. Heräsin aamulla soittamaan lääkäriasemalle ja he kertoivat että lääkäri tulee klo 11 töihin. Jätin närkästyneen ja ehdottoman kiireellisen soittopyynnön. Hetken kouluttajan kanssa juteltuani, tulimme siihen tulokseen että soitto on ihan turhaa ja me otetaan koira kainaloon ja syöksytään sinne paikan päälle 11:sta kun tulee töihin sillä koira on hoidettava nyt heti kuntoon aivan ehdottomasti ennenkuin pahenee taas. Soitin uudestaan asemalle ja sanoin että juu unohda se soittoaika, me lähdetään sinne tulemaan heti kun lääkäri tulee. Puhelun jälkeen pillahdin poruun ja itkin siinä ulkona pahimmat tuskat pois ja yritin taas lopun aamupäivää keskittyä edes jotenkin koulujuttuihin ennen kun taas piti lähteä lääkäriin. Samana päivänä olisi vielä tasokoe eli teoria ja käytäntöosuus josta pitää ehdottomasti päästä läpi että pääsee hieromaan asiakkaita. Pieni stressi..

Mentiin asemalle ja he ilmoittivat että lääkärin juna tuleekin vasta puolen tunnin päästä kun on myöhässä..no siinä sitte ajeltiin hetki keskustassa ympyrää ja puhistiin että eikö perkele siitäkään voineet ilmoittaa että tultiin turhaan..sitten kun päästiin vihdoinkin paikan päälle ja lääkärikin oli päässyt niin hyvä kun edes vilkaisi meihin. Pisti syyn fyssarin niskoille. Että ei olisi pitänyt niin rasittaa ja että turvotusta on kertynyt vaan jalkaan ja sen takia turvotusmassa nostaa jännettä pois paikaltaan ja naksuu. Hän on viikon poissa joten 1,5 vkon päähän sitten aika taas kontrolliin ja siihen asti kipulääkettä ja jalka paketoitiin taas uudestaan..no sehän nyt tiedettiin heti että ei ole mistään turvotuksista kyse vaan jänne yksinkertaisesti ei ole taaskaan tarpeeksi kiristetty jos se sieltä liikkuu paikaltaan. Sanottiinkin että ei uskota että tää nyt mitään auttaa kun kokemusta tästä on jo sen verran vaan eipä ottanut nöyrää asennetta vaan tiuskaisi että ei voi nyt mitään, tällä mennään kun muutenkin on 12h työpäivä edessä niin ei voi tehdä mitään tänään eikä ens viikolla kun on maasta pois. Yritin kysellä leikkaustyylistä mutta pari harvaa sanaa sain ja jäi tuntu että ei oikein ymmärtänyt asiasta mitä yritin kysyä. Aika kamala fiilis..voiko olla että leikkaava lääkäri ei ymmärrä luun operoinnista? Kuinka turvallista on sitten leikkauttaa semmoisella lääkärillä? Kysyin myös miten vaikuttaa kun taas lykkääntyy ja jänne pääsee muljumaan edestakas ja vastus oli että ei pahenna vaan vahinko on jo tapahtunut..juuri olin kysynyt samaa ohjaajaltani ja fyssarilta ja hekin sanoivat, mikä on tietysti päivän selvää että arpikudostahan se lisää sinne hinkatessaan ja tietty se sitten vaikuttaa eri tavoin..olin aika monta asiaa jo selvittänyt etukäteen ja kun niitä samoja sitten kysyin lääkäriltä niin ei oikein tuntunut tulevan asiantuntevaa vastausta vaan kaikki oli eri kuin mitä juuri minulle oli neuvottu.

No loppuiltapäivä meni sumussa mutta jotenkin ihmeessä selvisin tasokokeesta ja sain kummastakin osuudesta täydet pisteet. Se lohdutti edes vähän. Sitten oli viikonloppuna lemmikkimessut jossa vastuullisena häärin, jouduin jättämään rakkaan kotiin kipeänä ja olemaan yötä poissa. Tietysti se isukin kanssa täällä pärjää loistavasti mutta itse ei tahdo olla poissa toisen luota nyt hetkeäkään. Kerron niistä lemmikkimessuista sitten tuossa ylempänä erikseen..

Röllin tila meni juuri siten niinku tiedettiin..naksu vaan joka päivä pahemmin ja pahemmin ja koira ei ole entisensä. Se on vasta pieni poika ja pää kärsii siitä että maata pitää vaan aamusta iltaan. Tasan 2kk on mennyt loukkaantumisesta. Se on pitkä aika koiralle vaan maata ja maata. Ei leiki puruluilla eikä niitä jaksa järsiä, jos herkkua antaa niin pitää olla makkaraa tai vastaavaa että innostuu..erittäin masentuneen oloinen on siis koko koira. Ei siinä paljon tullut mieleen tulla tänne blogiin kehumaan kuinka hyvää meille kuuluu..10 pv päästä tuosta perjantaisesta oli siis lääkäri eli tämän viikon maanantaina. 10 pv Rölli konkkasi tommosella jalalla kun vaihtoehtoja ei ollut mikä on järjetöntä että jätetään toinen tommoseen tilaan.

Kun maanantaina saavuimme asemalle, hoitsu ilmoitti että lääkäri on hätäleikkauksessa ja myöhästyy vähän. Kysyin paljonko ja sanottiin että semmosen 15min. Käytiin palautteleen kirjastoon kirjoja ja tultiin sitten vartin päästä uudestaan. Siellä oli kaksi muutaki potilasta odottamassa. Taas sanoivat että vartii menee..istuttiin loppujen lopuksi tunti siellä ja odotettiin ja jatkuvasti soi puhelin ja lääkäriä kysyttiin puhelimeen, joka kerta asiakkaille vastattiin että 10-15 min menee ja että voiko sitten soitella uudestaan. Teki mieli alkaa kiljumaan että miten helvetissä voi ottaa 15 min päästä puheluita vastaan 6:lta ihmiseltä kun täällä on 3 koiraa jonossa vastaanotolle ku lääkäri on tunnin myöhässä??? Ihan päätöntä touhua..muutkin alkoivat olemaan jo vähän hermona siellä. Sitten lääkäri tuli eikä katsonutkaan potilaisiin päin. Yksi spanieli meni ensin ja sen jälkeen tuli siihen käytävään meidän luo kyselemään Röllin vointia, kerrottiin tilanne ja lääkäri iloisena kertoi että on nyt koko viikon ollut italiassa opiskelemassa ja kuuntelemassa juttuja asentovirheisiin ja vaikka mihin liittyen ja hän oli jutellut italialaiseten spesialistien kanssa ja he olivat sitä mieltä nyt että Röllin luut on kasvaneet niin vinksalleen että jalka kiertyy vinoon jolloin jänne pääsee lumpsahteleen pois paikaltaan..vaihtoehtona on vetää ruuvi luuhun ettei jänne liiku tai sitten pitää luu murtaa ja asetella oikeaan asentoon. Kaiken tämän kertoi vastaanoton käytävässä kuin jotain ilouutista. Mulla lähti matto jalkojen alta. Onneksi istui jo valmiiksi tai muuten olisin kopsahtanut siihen lattialle. Ja siis tämmöisä asioitako sitten kerrotaan kaikkien kuullen käytävässä eikä oteta edes huoneeseen sisään kun on vähän kiire ja me ollaan istuttu siellä tunti? Tommosen mielipiteen olisi voinut esittää puhelimessaki.

Tiedän täsmälleen mitä sitten tapahtuu kun luita mennään murtamaan ja asettelemaan uudestaan..siitä ei sitten koiraa tule enään se on varma ja haukoin vaan henkeä sydän laukaten. Sanoi että otetaas aika teille keskiviikolle niin rauhotetaan koira ja otetaan röntgenit niin nähdään jalkojen asento. Sanoin että haluan ehdottomasti vastaavan ortopedin paikalle nyt ja hän saa katsoa koiran asennon yms. Tämähän lääkäri ei nimittäin ole ortopedi, haluaisi semmoiseksi mutta ei ole..vastaava ortopedi on itse pitkällä saikulla leikkauksen takia ja tämä sitten tekee näitä leikkauksia. Ihme kyllä lääkäri sanoi että se onnistuu ja yritetään saada vastaava paikalle vaikkakaan hän ei pysty tekemään mitään mutta katsomaan pystyy ja tulkitsemaan röntgeneitä.

Sillä välin kun lääkäri katsoi aikoja, eräs mies joka oli myös odottanut tätä lääkäriä tuli juttelemaan ja kertomaan omaa tarinaa. Hänen koiransa leikataan polven ristisiteiden takia nyt 3. kerran ja koko tarina oli ihan karmee. Sama lääkäri. Ekan kerran jalka oli vedetty auki ja 2h operoitu jonka jälkeen todettu että ei löydy vikaa. Sanoi että jos ristisiteet ei olleet silloin poikki niin varmaan sen jälkeen oli. Muutamien päivien päästä koiraa oli tutkittu uudestaan ja sanottu että juu on ne poikki ja täytyy leikata. Jalka oli leikkauksen jälkeen sidottu/kipsatttu niin että se oli painanut kintereen kohdalle niin että jalka oli hiertänyt jänteeseen asti jalan auki ja jänne oli näkyvissä. Koko jalka oli tulehtunut ja hän oli käyttänyt koiraa pohjosessa lääkärillä hätähätää kun oli siellä ollut sillä hetkellä sen kanssa. Jalassa oli vieläkin nähtävissä hirveet jäljet kun ei ollut parantunut nekään vielä kunnolla..sanoi että kaverin vaimo joka on ihmiskirurgi oli katsonut jalkaa ja ollut järkyttynyt näkemästää, sanonut että ennemmin hän leikkaa kuin se sama lääkäri ja suositellut helsingin eläinsairaalan mieskirurgia..mies sanoi että varmaan vie koiran sinne seuraavaksi eikä anna enään 3. leikkausta tehdä siellä.

Vein Röllin ohjaajalle katsastettavaksi että kuinka pahasti ne jalat nyt on sitten vinot. Kyllä sen tiedän että tassut kääntyy ulospäin mutta niin olen nähnyt joka toisella koiralla saman ongelman ja vielä pahempiakin tapauksia..mun päähän ei vaan mee että ne voisi olla niin pahat että tää kaikki johtuu siitä. Sanoin täällä kotonakin että kyllä uskon sen sitten jos joku toinen lääkäri on samaa mieltä mutta noin isoihin operaatioihin en todellakaan lähde ennenkuin kaikki on tutkittu kunnolla ja on selvää. Toinen mielipide on saatava! Menee niin hurjaksi että..ja jos tommosia operaatioita lähdetään tekemään niin sielä niitä ei kyllä tehdä, se on selvä. Valvoin yön ja mietin asioita, katselin vielä 6 aamulla kelloa..ei tullut mistään mitään. Oltiin ihan epätoivosia.

Tänään aamulla 8.30 oli aika ja sinne herättiin sitten tuomiopäivä-fiiliksissä. Oltiin puhuttu asiat yhdessä läpi että tiedetään mitä sanoa ja kysyä. Päätettiin jo heti maanantaina että ei anneta röntgeneitä ottaa noin vaan sillä senkin tiedän että jos koiran asento tai yks jalka on millinkin vinossa tai muuten huonosti niin se näyttää kuvissa heti ihan kauheelta ja varmaan sillä saa luut näyttää ihan vinkuroilta. Olihan tässä nyt selvää että syy epäonnistuneesta leikkauksesta yritetään vierittään koiran rakenteen piikkiin. Mä olin oksennuksen partaalla siinä odotushuoneessa kun pelkäsin niin hulluna mitä sieltä tulee. Vastaava ortopedi oli nyt paikalla ja Rölli rauhoitettiin että lääkärit pääsivät katsomaan jalkaa kunnolla. Tosin kyllä sen paketin olisi voinut avata ja tutkia koiran hereilläkin, se antaa ihan sitä jalkaa katsoa ja sitä on helppo pitää paikallaan..en sitä tajunnut siinä sanoa heti kun en tiennyt minkä kaikkien "testien" takia se rauhotetaan.

Ortopedi totesi että kyllä se jänne liikkuu siellä yhä edelleen eli kiristys täytyy tehdä taas. Kysyin aiemmista leikkauksita ja hän sanoi että jokainen hänen leikkaamansa sheltti on parantunut ihan heti kerrasta tällä kiristyksellä ja ei tässä mihinkään luihin mennä missään tapauksessa, siitä ei olisi mitään hyötyä vaan haittaa. Iso kivi vierähti sydämeltä. Meidän lääkäri totesi siihenkin vaan lääkärille että "niin mä ajattelin kanssa"...siis ei hevo!!!! Maanantaina se oli vielä ottamassa tällä kerralla röntgeniä ja vetämässä luut sököiks..ja nyt on muka sitä mieltä että kiristys auttaa?? tosi hyvä vitsi?? Lääkäri sanoi että 2vkon jälkeen ei olisi saanut kuntouttaa, vähintään 4vko täytyy olla ehdottomassa levossa..siihenki lääkäri sanoi että "niin ku mäki luulin että se fyssari antaa vaan ohjeistusta eikä muuta" PASKAT!! Nimenomaan se sanoi että voi alkaa heti kuntouttaan. Kyllä tiesi täsmälleen että fyssarilla kuntoutetaan eikä mitään höpötetä..ohjeistuksen voi antaa ihan lääkäri eikä fyssarille sen takia mennä..ei ottanut mitään vastuuta siis koko hommasta. Voi huhhuh..2.leikkauksen jälkeen Rölli on nilkuttanut tolla jalalla 3,5vko!!! Siis ajatelkaa kuinka pitkä aika tommosena. Tommosesta eläinrääkkäyksestä pitäs lääkärin joutua jo vastuuseen tai myöntäis edes virheensä tai pahoittelis. En ole kertaakaan kuullut yhtään nöyrää sanaa. Kerroin että Rölli on masentunut ja syömiseen jo vaikuttaa niin ei sanonut siihenkään yhtään mitään. Se oli ihan selvä että eka leikkaus oli yhtä tyhjän kanssa. Naksuminen ja jänteen liikkuminen oli pahempaa kuin ennen leikkausta eli en tiedä haluanko edes tietää mitä se on ekalla kerralla tehnyt. 2. leikkaus onnistu jo paremmin mutta ei vaan osannut kiristää sitä tarpeeksi kun se liikkui heti jo niin hyvin. Senhän kuuluuki olla kireä aluksi ja sen takia sitä pitää kuntouttaa..

Huomenna on uusi leikkaus klo 15. Tämä tulee oleen viimeinen. Sen jälkeen jos ei tule kuntoon, koira lähtee Helsinkiin eläinsairaalaan ja sitten viedään asia eteenpäin. Ortopediki sanoi että jokaisen operaation jälkeen se tulee vaan hauraammaksi ja hauraammaksi ja venyy sitten herkästi. Eli kyllähän se nyt vaikuttaa ku samaa kohtaa tikkaillaan niin monta kertaa peräkkäin. Kohta sitä ei voi enään jumankauta korjata ku se lääkäri sohii sinne miten sattuu. Rölli vaan nukkuu ja itkee rauhotuksen jäljiltä taas. On ihan sekaisin ja haluaa olla sylissä ja ihan vieressä. Sitten huomenna sama saatanan rumba uudestaan mutta pahempana kun kerta nukutetaan taas..tää on niin kuluttavaa. Laskin että mennään huomenna sinne lääkäriin 10. kerran. 3 käyntikertaa tulee pelkästään tälle yhdelle viikolle. Ollaan käyty tästä samasta asiasta siellä ekan kerran 2kk sitten ja sen jälkeen kertoja on tullut yhteensä 10!!! Sitten tulee sen jälkeen vielä pari kertaa kun on kontrollia ja ties mitä vielä lisäks..